Legendara ŠKODA 1000 MBX aniversează 50 ani

17.03.2016

Eleganta mașină cu două uși ŠKODA 1000 MBX iși celebrează debutul care a avut loc acum o jumătate de secol

Construcția variantei MBX este bazată pe popularul model clasic ŠKODA 1000 MB

Marca a produs un total de 2.517 ŠKODA 1000 MBX; mai mult de jumătate au fost exportate

Mladá Boleslav, martie 2016 -ŠKODA 1000 MBX De Luxe împlinește 50 ani. Eleganta mașină cu două uși și-a sărbătorit debutul din martie 1966 la Salonul Auto International de la Geneva. Producția de serie a spațiosului automobil cu cinci locuri având motor și tracțiune pe spate a fost lansată în luna octombrie a aceluiași an. Modelul a reprezentat vârful clasei de un litru din acele vremuri.

 

"Legendarul automobil cu două uși ŠKODA 1000 MBX, cu caroseria sa cu suprafețe vitrate generoase, a încununat succesul primei mașini cehe produse la scară largă: ŠKODA 1000 MB cu patru uși," a declarat Andrea Frydlová, directoarea Muzeului ŠKODA. "Astfel, acest automobil este o piatră de temelie pentru istoria ŠKODA. Producția a crescut considerabil tocmai în anii 1960 în Mladá Boleslav. Au fost folosite multe tehnologii progresiste în producția de serie, inclusiv turnarea sub presiune a cilindrilor și a carterelor, precum și a cutiilor de viteze."

MBX s-a bazat pe modelul cu patru uși ŠKODA 1000 MB din producția de serie, care se mândrea cu o caroserie monococă, iar motorul era montat pe puntea din spate. La începutul anilor 1960, ŠKODA a construit o nouă unitate de producție în imediata vecinătate a clădirilor fabricii din Mladá Boleslav, pentru producția ŠKODA 1000 MB. Noua fabrică dispunea de facilități moderne în peste 40 de hale şi alte clădiri situate pe terenul de 80 de hectare.

Istoria modelului MBX cu două uși datează din 1960, când au fost construite cele două prototipuri ale ŠKODA 990 Tudor. Caroseria aparte, cu montanţii C cu înclinaţie inversă vizibilă, care "curg" spre luneta de dimensiuni mari și cu cele două uși cu geamuri fără ramă, a fost creată la Kvasiny. Caroseria a menținut spațiul generos al notchback-ului original, împreună cu o vedere laterală îmbunătățită. Geamurile laterale puteau fi lăsate în jos, atât în faţă, cât şi în spate, iar geamurile triunghiulare rabatabile permiteau de asemenea o mai bună aerisire a interiorului.

ŠKODA 1000 MBX De Luxe a fost prezentată pentru prima dată publicului la deschiderea Salonului Auto de la Geneva, în 10 martie 1966. Modelul a fermecat vizitatorii cu originalitatea formelor sale. Automobilul cu două uși dădea impresia că nu are montanţi  centrali, datorită suprafețelor vitrate de dimensiuni generoase. În realitate, pilonul central se termina la mijlocul caroseriei sub linia geamului, iar partea sa mai îngustă de deasupra panourilor uşilor putea fi coborâtă împreună cu geamurile laterale din spate. Astfel, pasagerii puteau să se bucure de priveliști extraordinare și de interiorul excepțional de aerisit și spațios.

Motorul inovator şi tehnologia de propulsie de care beneficiau modelele ŠKODA 1000 MB și MBX cu două uși au impus noi standarde în domeniu. În materie de producție a motoarelor, ŠKODA a fost primul producător european care a încorporat procesul de turnare a aluminiului în producția blocului-motor. Cutia de transmisie cu patru trepte a fost de asemenea produsă utilizând această metodă inovatoare de construcție. Prin urmare, ŠKODA a pus bazele unui proces ingenios conceput în 1922 de inginerul ceh Josef Polák, avantajul principal fiind reducerea semnificativă a timpilor de producție.

 

ŠKODA 1000 MBX era propulsată de un motor cu patru cilindri pe benzină cu o capacitate de 988 cm3 și o putere de 38 kW (52 CP) la 5000/min. Cu masa sa proprie de 815 kg și o sarcină utilă de 375 kg, automobilul atingea o viteză maximă de 127 km/h. Consumul de combustibil era de 7,8-8,0 litri de benzină la 100 km. Mașina era echipată cu două carburatoare Jikov în dotarea standard; doar cîteva zeci de unități au fost dotate cu motoare cu un singur carburator. Asamblarea ŠKODA 1000 MBX, necesitând multă muncă manuală, a început în octombrie 1966 în secția cu activitate dedicată a fabricii de la Mladá Boleslav, pentru a nu încetini linia de principală producție. Ultimele douăsprezece exemplare MBX dintr-un total de 1403 ale versiunii de un litru au ieșit de pe linia de producție la începutul anului 1968.

În noiembrie 1967, gama mărcii s-a lărgit pentru a include dinamica versiune 1100 MBX De Luxe. Cuplul motorului a rămas neschimbat, la o capacitate cilindrică de 1.107 cm3, avantajul fiind o mai bună putere de tracțiune, datorită cuplului crescut de la 81,4 Nm comparat cu originalul de 75,5 Nm. Printre alte îmbunătățiri s-au numărat o pompă de ulei mai puternică și o răcire mult mai eficientă. Până în 1969 au fost produse 1.114 exemplare din varianta mai puternică, ajungandu-se la un total de 2.517 unități MBX cu două uși. În ciuda volumului relativ scăzut al producției în comparație cu varianta cu patru uși 1000 MB fabricată în serie (443.156 unități), această versiune a adus o contribuție semnificativă la popularizarea mărcii ŠKODA pe multe piețe străine importante. Astăzi, modelul este printre cele mai căutate și prețuite automobile vintage cu o apreciere semnificativă a valorii lor. Legendara Coupé ŠKODA 110 R (1970-1980), urmată de modelele ŠKODA Garde și Rapid, au continuat succesul atractivei variante MBX cu două uși.