Cum să alegem doar o singură pereche de anvelope multifuncționale, care să fie optime în toate condițiile?

În ceea ce privește anvelopele, pentru decizia corectă, decisive sunt condițiile date de suprafața de rulare, plus modul de utilizare. Anvelopele late de DH cu crampoanele mari vor asigura o mai bună tracțiune la mersul pe noroi și pământ neconsolidat, pe când anvelopele slick ce au doar crampoane mici vor rula peste suprafețele plane cu rezistență mult mai redusă și impunând efort mai redus la pedalare. Dacă ar fi să alegem un singur tip de design de cauciucuri de MTB, potrivite ar fi anvelopele cu profilul în formă de ciupercă, cu crampoanele de dimensiune medie și realizate mai degrabă din material mai moale. Astfel de anvelope vor rula mai lin pe suprafețele plane și dure, precum asfaltul, oferind totuși un nivel satisfăcător de aderență în off-road.

 

Dacă avem două anvelope, dintre care una este mai uzată decât cealaltă, pe care o putem pune pe janta din față și pe care în spate?

Fără îndoială, anvelopa mai nouă pe janta din față. Anvelopa frontală este expusă unor sarcini mai intense la frânare și în viraje. De aceea, starea profilului anvelopei din față influențează mai mult precizia direcției. Dacă puneți anvelopa uzată în față, intervine riscul de a pierde controlul asupra bicicletei în viraje sau la frânare. Aceleași principii sunt aplicabile și dacă folosiți o anvelopă mai lată și una mai îngustă. Anvelopa mai lată trebuie să fie instalată întotdeauna pe roate din față, pentru a asigura controlul mai bun asupra direcției.

Dar dacă mergem cel mai mult prin oraș cu bicicleta?

Din nou, recomandam un profil în formă de ciupercă sau oval, deși de data aceasta este bine ca materialul să fie mai puțin moale, pentru o rezistență redusă la rulare. În oraș nu e nevoie de pereții laterali foarte rezistenți, ce adaugă multă greutate. În oraș este nevoie de anvelope ușoare, cu un profil ce asigură rularea ușoară, având crampoanele foarte mici, ce vor absorbi doar un efort minim de pedalare. Folosirea bicicletei la bike park riding, o practică tot mai populară, înseamnă parcurgerea unor porțiuni extrem de puternic înclinate, numeroase sărituri sau segmente din lemn.

 

În ceea ce privește anvelopele pentru mountain bike, pentru decizia corectă sunt decisive condițiile date de suprafața de rulare, precum și modul de utilizare.

Există vreun tip special de anvelope care să ne ajute să trecem peste asemenea obstacole?

La alegerea anvelopei, ar trebui să aveți în vedere că bicicleta intră în contact cu solul pe o suprafață de până la 4 centimetri pătrați de cauciuc, pe față și pe spate. O suprafață atât de micuță trebuie să asigure suficientă aderență. În bike park, cel mai bine va funcționa un profil cu formă pătrățoasă, cu crampoane mărite pentru viraj pe lateral. Anvelopele concepute pentru DH și bike park riding sunt de regulă fabricate dintr-un material mai moale, ce nu vă va accelera prea mult pe suprafețele rigide, dar vă va asigura tracțiunea perfectă pe secțiunile înclinate, inclusiv pe pereții de lemn. Pentru acest tip de riding, aș folosi anvelope normale de mountain bike, cu pereți lateral puternici, rezistenți la deteriorare.

Dar pe noroiul ud, de după ploile abundente? Există vreun tip de anvelopă care ne asigure siguranță prin cele mai dure condiții?

Există două probleme principale la mersul prin noroi. Noroiul va intra rapid în profilul anvelopei și va rămâne lipit de crampoane. Este imposibil să controlezi o bicicletă ce merge la vale pe o pereche de mingi înnoroite în loc de anvelope de cauciuc. Pe terenul acoperit cu noroi moale, similar nămolului, aveți nevoie de anvelope cu crampoane mari, ce se vor îngropa în noroi și vor sta acolo ferm. Pe de altă parte, anvelopele tipice pentru teren ud au mai puține crampoane decât anvelopele de nivel mediu, pentru a permite profilului să elimine noroiul prin mișcarea de rotație și pentru a împiedica noroiul să stea în profil.

 

Care este cel mai bun tip de design pentru terenul acoperit cu noroi?

Anvelope cu cameră sau tubeless?

Cicliștii MTB sunt împărțiți în două tabere. O tabără preferă anvelopele tubeless, ce îți permit să mergi cu anvelopa la presiuni reduse, pentru o mai bună tracțiune și confort mai ridicat. Sistemul tubeless este totodată mai puțin expus penelor, pentru că nu avem camera care să poată fi prinsă între jantă și obstacol, situația cea mai frecventă în care se creează penele la cameră. De asemenea, când avem un orificiu mic, acesta poate fi de multe ori etanșat cu un material adecvat. Dezavantajul sistemului tubeless este că are nevoie de lucrări mai complexe de service și instalare, impunând și investiții inițiale mai mari. Și, dacă ai o problemă mai mare, ai nevoie de mult timp să face reparația, pe când cu sistemul tradițional cu cameră, schimbi doar camera și poți porni mai departe.

Avem nevoie de anvelope speciale pentru bicicleta e-MTB?

Producătorii de anvelope nu oferă anvelope speciale pentru e-MTB. Pe de altă parte, bicicletele e-MTB au de multe ori anvelope mai late, pentru a face față greutății mai mari a motorului electric.

 

Aceasta este o pagină suplimentară. Pentru a reveni la pagina principală, click pe butonul de mai jos.

Înapoi către pagina principală