Häufig gestellte Fragen zur e-Mobilität.

o

Întrebări frecvente despre mobilitatea electrică

Este adevărat că autovehiculele electrice sunt mai prietenoase cu mediul?

Răspunsul la această întrebare este fără ezitare: "Da!".

Într-un studiu din 2016 al Ministerului Federal Austriac pentru Mediu, de exemplu, au fost comparate emisiile dăunătoare, precum şi necesarul de energie pentru următoarele tipuri de autovehicule: pe benzină, diesel, hibride, hibride plug-in şi pur electrice.

În acest sens, au fost avute în vedere efectele pe întregul ciclu de viaţă al autovehiculelor, deci de la producţie şi până la eliminarea deşeurilor.

În ambele variante analizate, adică atât în condiţiile utilizării de curent ecologic, cât şi în condiţiile utilizării mixului mediu specific consumului din Austria, autovehiculele pur electrice "conduc" detaşat.

Efectele pozitive se remarcă mai ales în condiţiile în care curentul provine din surse regenerabile, precum energia solară, eoliană, energia de biomasă sau hidro-energia.

Sursa: Ministerul Federal Austriac pentru Transport, Inovaţie şi Tehnologie (bmvit)

Automobilele electrice însemnă creşterea necesarului de energie electrică. Este posibilă acoperirea acestei creşteri?

Da, mai ales că tranziţia nu se face de azi pe mâine.

Iată un calcul simplu, pornind de la exemplul Austriei:

consumul mediu al unui automobil pur electric este de circa 20 kWh la 100 km.

În condițiile în care distanţa medie parcursă anual este de 10.000 km, convertirea completă a parcului auto la automobile electrice (circa 5 milioane de autoturisme) ar însemna creşterea cu 10 TWh (terawatt-oră) a necesarului de energie electrică.

La un necesar actual anual de 70 (+10) TWh, aceasta înseamnă o creştere cu 14% a necesarului.

Dar această trecere va avea loc probabil pe parcursul a aproximativ 25 de ani, având în vedere că parcul de autovehicule se înnoieşte doar treptat, chiar dacă în anii următori sunt aşteptate creşteri foarte mari ale ratelor de înmatriculări de autoturisme electrice (statu quo pentru parcul existent în 2016: 0,2% autoturisme electrice).

Împreună cu alte tendinţe ce marchează mobilitatea, precum serviciile de sharing sau automatizarea, tranziţia va putea fi realizată fără probleme.

Sursa: Ministerul Federal Austriac pentru Transport, Inovaţie şi Tehnologie (bmvit)

Care este diferenţa dintre un autovehicul pur electric şi un autovehicul hibrid plug-in?

Ambele tipuri de autovehicul sunt echipate cu un conector pentru încărcare, dar în afară de aceasta, sunt foarte diferite.

Automobilele hibride plug-in, denumite şi autovehicule PHEV (Plug-in-Hybrid Electric Vehicle), combină motorul clasic cu ardere internă cu motorul electric, ce poate fi încărcat de la priză şi care, de asemenea, poate recupera energie în timpul mersului.

Şi hibridul se poate deplasa în modul pur electric, dar autonomia sa pur electrică este de doar 30 până la 50 de kilometri.

Automobilele hibride plug-in îşi administrează energia atât de eficient, încât pot folosi chiar şi topografia rutei care urmează a fi parcursă conform navigaţiei, pentru a parcurge secţiunile optime pentru motorul cu ardere internă antrenate de acest motor şi respectiv pe cele care se pretează mai bine pentru motorul electric în modul pur electric sau folosind ambele motoare, acolo unde această variantă este mai avantajoasă.

Astfel rezultă un consum foarte redus de combustibil, plus propulsie silenţioasă, mai ales în zonele urbane.

În schimb, automobilele electrice sunt antrenate exclusiv de motoarele electrice.

Astfel, bateriile acestora au o capacitate mult mai mare, ceea ce înseamnă că autonomia lor electrică poate fi de până la zece ori mai mare decât cea a hibridelor.

Îmi pot încărca automobilul electric acasă, în garaj? Ce trebuie să am în vedere dacă nu sunt încă disponibile staţii de încărcare?

Aspectele decisive pentru implementarea cu succes a mobilităţii electrice, mai ales în oraşe, vor consta în crearea unor opţiuni corespunzătoare de încărcare în locurile în care sunt parcate de regulă automobilele, ca de ex. parcările publice, locurile de parcare din zonele rezidenţiale etc.

În acest sens, în prezent, se lucrează la condiţiile-cadru corespunzătoare pentru a putea crea mai simplu această infrastructură necesară punctelor de încărcare.

De asemenea, un rol important îl va juca şi extinderea infrastructurii de puncte de încărcare rapidă, similare benzinăriilor din prezent, pentru a permite încărcarea în scurt timp a maşinilor în numeroase puncte din oraş.

Cât de departe pot ajunge iarna?

Cu fiecare generaţie nouă de automobile electrice, autonomia posibilă cu o încărcare completă a bateriei devine tot mai mare.

Prototipul Škoda VISION E prevede o autonomie de până la 500 de kilometri, deci suficient pentru o călătorie uzuală la drum lung.

La fel cum se întâmplă şi cu automobilele cu motor cu ardere internă, care iarna au un consum puţin mai mare, şi cele cu propulsie electrică vor consuma mai mult când afară temperaturile scad.

Dar, modul în care maşinile electrice utilizează energia este atât de eficient, încât, practic, nu este generată căldură reziduală, încălzirea compartimentului pasagerilor fiind pur electrică.

Şi bateriile sunt încălzite, pentru a le menţine proprietăţile în timpul funcționării.

Iar toate acestea pot fi compensate la automobilele electrice. De exemplu, în timpul încărcării, maşina poate fi încălzită prin funcţii smart, reducând astfel consumul de energie în timpul deplasării.

Sistemele avansate de încălzire ale automobilelor moderne sunt totodată extrem de economice, ceea ce face ca autonomia să nu fie redusă dramatic.

Dovadă şi faptul că ţările cu cele mai multe autovehicule electrice sunt: Norvegia şi Canada.

 

Pot încărca maşina electrică chiar şi atunci când plouă?

Da, vă puteţi încărca automobilul electric şi pe ploaie. Nu trebuie să vă temeţi că vă curentaţi sau că se strică maşina.

Atât maşina cât şi dispozitivele de încărcare dispun de mai multe trepte de protecţie pentru aceste cazuri.

De exemplu, curentul nu va fi furnizat până ce încărcătorul nu este fixat corect în priză şi până ce automobilul şi sursa de curent nu sunt 100% pregătite.

Şi invers, dacă scoateţi cablul din priză, curentul va fi oprit înainte de ieşirea conectorului din priză.

De asemenea, este absolut sigur să treceţi cu maşina prin orice fel de spălătorii auto.

Şi nu, dacă maşina cade într-un lac, sistemul electric de propulsie nu reprezintă niciun fel de pericol pentru oameni şi nici pentru peşti.

Sunt periculoase autovehiculele electrice în cazul unui accident?

Asemeni automobilelor clasice, şi cele electrice sunt supuse testelor de impact standardizate şi obţin rezultate bune.

Bateriile nu sunt explozive în cazul unui accident, iar autovehiculele electrice pot funcționa fără ambreiaj, cutie de viteze şi ulei de motor, iar tocmai acestea sunt elementele care, de regulă, cauzează incendii când au loc accidente.

Per total, autovehiculele electrice au mult mai puţine componente, ceea ce reduce probabilitatea unor defecţiuni.

Bateriile sunt complet izolate de restul maşinii, iar în cazul unui accident, întregul sistem va fi decuplat.

Bateriile dispun chiar de un sistem special de răcire.

Totodată, bateriile prezintă o rezistenţă termică foarte bună.

Pentru câţi kilometri sau câte reîncărcări ţine bateria?

Bateriile autovehiculelor electrice au o durată de viaţă foarte mare.

Experienţele din ţările în care automobilele electrice sunt larg răspândite, inclusiv ca taxiuri, arată că bateriile dispun chiar şi după 200.000 sau 300.000 de kilometri încă de 75-90% din capacitatea lor iniţială, în funcţie de tehnologia utilizată.

Prin dezvoltarea tehnologiei pentru mobilitatea electrică, scad enorm şi costurile aferente înlocuirii bateriei.

De asemenea, chiar şi bateriile care nu mai sunt adecvate pentru automobile, au în continuare valoare,

căci acestea îşi păstrează în continuare o partea a capacităţii lor, ceea ce le face utile în proiecte publice sau industriale,

deoarece aceste domenii sunt mai rapide în dezvoltarea proiectelor de reciclare.

Bateriile cu plumb obişnuite, de la autovehiculele clasice, sunt reciclate în proporţie de până la 100%. La autovehiculele electrice procesul este mai complicat, dar, în schimb, materialele astfel recuperate sunt mult mai valoroase.

Cum funcţionează maşina electrică şi prin ce se definesc caracteristicile dinamice ale acesteia?

Automobilul electric nu este nici mai mult, nici mai puţin decât un automobil aşa cum îl cunoaştem, doar că este pus în mişcare de un sistem de propulsie electric.

Şi maşina electrică are pedale de acceleraţie şi frână, precum şi selectorul obişnuit pentru treptele P, R, N şi D. Dar maşina 100% electrică reacţionează într-o manieră specială la comenzile şoferului.

Zgomotul şi vibraţiile motorului nu mai afectează ocupanţii, iar când călcaţi pedala de acceleraţie, beneficiați de o accelerare lină perfectă, fără bruscările sau întreruperile de putere cauzate de cutiile de viteză cu care ne-am obişnuit până acum.

Iar datorită funcţiei de recuperare a energiei de frânare, automobilul electric foloseşte motorul în proporţie mai mare pentru frânare, reducând astfel uzura frânelor.

Nivelul de recuperare şi puterea de frânare a motorului asigurată în consecinţă pot fi, de regulă setate foarte simplu în timpul condusului.

Autovehiculele electrice au o masă mai mare, dar dezvoltarea continuă a bateriilor face ca greutatea să scadă tot mai mult.

Noile baterii compacte sunt mai uşoare şi permit instalarea cu eforturi mai reduse, cât mai aproape de centrul de greutate geometric al maşinii.

Aceasta are efect pozitiv asupra echilibrării maşinii şi se observă mai ales în oraş, prin prisma manevrabilităţii excelente.

Ce alte tehnologii noi vor fi introduse pe piaţă de autovehiculele electrice?

Noua generaţie de automobile electrice reprezintă mândria oricărui producător de automobile, iar Škoda nu face excepţie.

Astfel, autovehiculele electrice oferă tehnologii de ultimă oră, precum funcţiile de comandă vocală sau de comandă prin gesturi, rezervate până în prezent doar modelelor de lux.

În combinaţie cu interiorul spaţios şi elementele de condus autonom, autovehiculele electrice schimbă pe deplin modul în care ne petrecem timpul în automobile,

după cum ne arată şi Škoda VISION E, care include în dotarea standard un sistem de infotainment cu ecrane de mari dimensiuni pentru toţi ocupanţii, precum şi posibilitatea de a încărca wireless dispozitivele mobile de pe toate locurile şi de a le conecta la sistemele maşinii.

Distribuţia democratică a spaţiului generos între ocupanţii locurilor din faţă şi pasagerii din spate face ca distincţia dintre "locurile mai bune" şi "locurile mai proaste" să nu mai existe în acest automobil. De asemenea, accesul permanent la internet deschide noi posibilităţi de planificare a rutelor şi de petrecere a timpului în automobil.

Alte întrebări frecvente

Ma multe intrebări si răspunsuri găsiți aici.

Quelle: Bundesministerium für Verkehr, Innovation und Technologie (bmvit)