Tehnologii 4x4

o

Tehnologie 4x4 de ultimă oră

Cu tracţiunea integrală inteligentă 4x4, modelele Škoda oferă şi mai multă stabilitate şi o mai bună aderenţă în diferite condiţii de deplasare.
Tracţiunea integrală cu cuplaj lamelar electronic reacţionează în câteva milisecunde şi chiar şi la cele mai mici modificări. În condiţii normale, automobilul se deplasează cu tracţiune frontală. Dacă însă pe carosabil este zăpadă, gheaţă sau murdărie, se activează imediat tracţiunea integrală.

Cuplajul lamelar este un cuplaj electro-hidraulic, controlat electronic, pentru distribuţia cuplului şi asigură tracţiunea integrală la modelele Superb, Kodiaq, Octavia şi Karoq. Sistemul de tracţiunea integrală permanentă distribuie cuplul motorului pe toate cele patru roţi, în funcţie de situaţia de mers.

Avantajele tehnologiei 4x4

Sistemul 4x4 reacţionează rapid şi inteligent. Unitatea de comandă calculează cuplul optim pentru puntea spate. Pierderile de tracţiune sunt aproape complet excluse, datorită unui sistem de pre-control acţionat în funcţie de situaţia de deplasare. La rularea liberă sau la sarcini reduse, tracţiunea se face pe puntea faţă, ceea ce economiseşte combustibil.

Tracțiune bună

În condiții normale, cea mai mare parte a puterii este transferată pe roțile din față.

Tracțiune necorespunzătoare pentru toate roțile

În cazul unui carosabil umed și alunecos, ambreiajul multidisc controlat electronic distribuie cuplul între toate roțile în milisecunde.

Tracțiune necorespunzătoare pentru roțile din față

Tracţiunea integrală Škoda 4x4 vă permite chiar să faceţi faţă situaţiilor în care roţile din faţă nu au aderenţă, pentru că poate transmite până la 90% din cuplu către puntea din spate.

Tracțiune pe o singură roată

În cazurile cu carosabil deosebit de dificil, puteţi rămâne liniștit: automobilul dumneavoastră Škoda poate transmite până la 85% din cuplu asupra unei singure roţi.

Cum funcţionează

Cuplajul lamelar electronic este montat direct pe puntea spate. Unitatea de comandă face uz de semnalele primite de la:

  • Unitatea de comandă a motorului (turaţie motor şi poziţie pedală acceleraţie)
  • Unitatea de comandă ABS/ESP (senzori rotaţie roţi, comutator lumini frână şi senzori acceleraţie longitudinală şi transversală)
  • Sistemul de direcţie.