Detalii

Škoda Karoq

Dimensiuni

Siguranța

Detalii privind siguranța

 

Škoda Karoq nu face compromisuri nici la capitolul siguranță. Astfel, pentru acest model sunt disponibile următoarele dotări, în echiparea standard sau ca dotare opțională:

› punctele de ancorare  Isofix și TopTether servesc la fixarea scaunelor pentru copii pe locurile laterale din spate. Sistemul Isofix este oferit și pentru scaunul pasagerului din față.

› Spre deosebire de tempomat, care menține viteza setată de șofer, limitatorul de viteză permite deplasarea la viteze variabile dar numai până la viteza maximă selectată.

›  ABS (sistemul anti-blocare)  împiedică blocarea roților la frânarea de urgență sau la frânarea pe suprafețe alunecoase.


› Amplificând puterea de frânare, Asistentul pentru frânare (HBA) ajută șoferul când este nevoie să frâneze brusc și puternic, cu scopul de a scurta distanța de frânare.

›  Funcția de distribuție electronică a forței de frânare (EBV) optimizează automat presiunea frânelor și distribuția puterii totale de frânare, împiedicând frânarea excesivă a roților din spate.

›  Sistemul de reglaj al momentului motor (MSR) contracarează tendința de blocare a roților antrenate, atunci când automobilul frânează pe suprafețe alunecoase.

›  Sistemul de control al tracțiunii (ASR) împiedică rotirea în gol a roților la demararea și la accelerarea pe suprafețe de rulare cu aderență scăzută.

›  Diferențialul blocabil electronic (EDS) ajută la accelerare și la urcarea rampelor, atunci când tracțiunea este redusă pe una dintre roțile antrenate.

›  SV Funcția de stabilizare a remorcii(TSA - trailer stability assist) se activează atunci când automobilul este echipat cu un cârlig de remorcare cu sistem propriu de comandă din gama dotărilor originale Škoda. Sistemul frânează o roată sau mai multe roți, iar când este necesar reduce, de asemenea, cuplul motorului. În acest fel, intervenția sistemului TSA stabilizează autoturismul și remorca.

›  Diferențialul blocabil electronic avansat (XDS+) ajută șoferul în virajele strânse și are grijă ca automobilul să aibă o ținută neutră în virajele abordate dinamic. Sistemul electronic de comandă simulează un diferențial blocabil, pentru a optimiza tracțiunea și caracteristicile dinamice în viraje. Astfel, autoturismul se comportă în viraje mult mai sigur și mai natural.

›  Sistemul de monitorizare a presiunii din pneuri (TPM) informeză șoferul în situația în care scade nivelul presiunii anvelopelor.

›  Asistentul pentru demarajul din rampă (HHC hill hold control) asistă șoferul la pornirea din rampă. Sistemul se activează automat începând de la o înclinație de 5 grade, asigurând pornirea confortabilă pe teren înclinat, fără ca șoferul să fie nevoit să facă uz de frâna de mână. Asistentul împiedică astfel în mod eficient deplasarea înapoi neintenționată a autoturismului, precum și oprirea motorului.

› Aprinderea intermitentă a luminilor de frână reduce riscul coliziunilor din spate, mai ales la apropierea de ambuteiaje pe autostradă. Această funcție se activează atunci când autoturismul frânează puternic și brusc.

Sistemul Front Assist inclusiv funcția Pedestrian Monitoring și funcția City de frânare de urgență

Sistemul Front Assist identifică situațiile în care distanța față de autovehiculul care se deplasează în față poate fi periculoasă și avertizează șoferul dacă există riscul unei coliziuni. Avertizarea se face prin semnale acustice, precum și pe afișajul computerului multifuncțional de bord. Dacă șoferul nu reacționează, el va fi avertizat adițional cu privire la posibilul impact, prin scurta acționare a frânelor. Dacă șoferul acționează în acest moment, pedala de frână, va activa instantaneu forța de frânare maxim posibilă. Dacă însă șoferul nu intervine, sistemul Front Assist va iniția frânarea parțială. Dacă presiunea cu care sunt acționate frânele nu este suficientă, se activează suplimentar și sistemul de asistență, crescând forța de frânare și inițiind frânarea de urgență. 

Asistentul pentru detectarea pietonilor funcționează în intervalul de viteze 10 - 60 km/h. Sistemul scanează zona din fața automobilului și când identifică pietoni, are capacitatea de a frâna automat, putând chiar opri complet automatizat automobilul. Astfel, este sporită considerabil siguranța pietonilor. Adițional, sistemul avertizează și cu privire la riscul de coliziune la viteze de deplasare începând de la 40 km/h.

Sistemul de propulsie și direcția

Tracțiunea integrală

Škoda Karoq este disponibil cu un cuplaj lamelar controlat electronic. Sistemul ultramodern de tracțiune integrală asigură caracteristici dinamice optime, un nivel maxim de siguranță activă, plus consum redus de combustibil.

Distribuția cuplului către cele patru roți se face automat, în funcție de condițiile de mers. Cuplul ideal pentru puntea din spate este calculat de unitatea de comandă, iar ajustările sunt efectuate prin adaptarea presiunii exercitate asupra discurilor cuplajului.

Suspensiile dinamice

Pentru plăcerea maximă a condusului, Karoq poate fi echipat și cu suspensii dinamice. Astfel, în funcție de modul selectat pentru funcția de control dinamic al șasiului, se modifică rigiditatea amortizoarelor, precum și alte setări dinamice. Este foarte simplu: acționând butonul aferent, puteți trece oricând de la un mod de condus relaxat la un mod dinamic de condus. Suspensiile dinamice monitorizează în permanență caracteristicile dinamice (frânarea, accelerarea și abordarea virajelor) și reacționează adaptând setările amortizării fiecărei roți în funcție de modul selectat.

Direcția progresivă

Cu această dotare, Karoq dispune de o ținută dinamică optimizată, precum și de agilitate sporită pe drumurile virajate. Direcția progresivă își schimbă rapoartele de asistare în funcție de unghiul de rotire a volanului.

Roata de rezervă

Kit-ul de reparație pentru pană oferit ca dotare standard poate fi înlocuit opțional cu:

› o roată de rezervă de urgență din oțel
› o roată de rezervă de urgență din oțel, îngustă, ce economisește spațiu

Karoq 4x4 are podeaua portbagajului plană, fără locaș pentru roata de rezervă. Când autoturismul are roată de rezervă, podeaua portbagajului este fixată la un nivel mai ridicat.

Tehnologii

Managementul activ al cilindrilor - ACT

ACT = managementul activ al cilindrilor. La turații între 1.400 și 4.000 R/min și la viteze de până la 130 km/h, pot fi dezactivați doi dintre cei patru cilindri, indiferent de treapta de viteze selectată. Totul este imperceptibil pentru șofer, însă crește considerabil eficiența și reduce consumul. Această tehnologie ingenioasă este folosită pentru motorul TSI de 150 CP.

Sistemul Start-Stop

Sistemul Start-Stop oprește motorul ori de câte ori nu este necesar ca acesta să funcționeze. Astfel, sistemul este foarte util mai ales în traficul urban, reducând simțitor consumul de combustibil.

Aceasta este o pagină suplimentară. Pentru a reveni la pagina principală, click pe butonul de mai jos.

Înapoi către pagina principală